fbpx
Skip to main content

Integrale yogatherapie

yogaIntegrale yoga is een bijzondere vorm van yoga waarbij de zoektocht naar de zin van het leven centraal staat. Kenmerkend voor deze yogavorm is de bewustwording die op gang komt wanneer u bezig bent met de houdingen. Tijdens de lessen staan we stil bij de ademhaling en maken we ruimte voor meditatie. Daarnaast besteden we aandacht aan de achterliggende filosofie van de integrale yoga.

Wat is het verschil tussen Hatha yoga, Yin yoga en integrale yoga?

Integrale yoga maakt een klein verschil tussen de Hatha yoga en Yin yoga. De houdingen van de integrale yoga komen oorspronkelijk uit de Hatha yoga. Maar Integrale yoga gaat iets net iets anders dan Hatha yoga en Yin yoga.
Wat is dan het verschil? Bij de Integrale yoga bereid je je voor op de houding, je gaat bewust in de houding, je voelt heel bewust in de houding en je voelt na wat een houding voor jou heeft betekend. Na de asana is het altijd een moment stil om heel bewust te voelen wat de houding voor jou heeft betekend. Ik hamer continu op de ademhaling, op hoe je staat, hoe je ligt, hoe je zit, hoe je ademt, wat je voelt en waar je het voelt. Je wordt continu bewust gemaakt van de houding. Dus i.p.v. van de ene asana naar de andere te gaan, blijf je wat langer stilstaan bij wat je voelt en ervaart. Het verschil tussen de Yin yoga en Integrale yoga is: bij de Yin yoga ga je nog dieper in de houding en blijf je langer in de houding zodat het nog meer doorwerkt op het bindweefsel.

Wat is pranayama?

Pranayama staat voor de beheersing van de adem. Dit wordt in de oosterse filosofie vertaald met levensenergie. Door Pranayama ontstaat er verbinding tussen lichaam en geest en probeert de yogi het energiekanaal langs de ruggengraat te openen.

De adem is onlosmakelijk verbonden met de totaliteit van ons menszijn. Door stress of druk ademen veel mensen verkeerd en krijgen zij problemen met ademhalen in de vorm van astma, benauwdheid of hyperventilatie. Ook zorgt teveel drukte en stress voor drukte binnenin ons lichaam. Door Pranayama leert u de ruimtes in het lichaam te openen en uw ademhaling verlengen en verdiepen.

Zonder adem verteren we geen voedsel en krijgen onze hersenen geen zuurstof. Een goede ademhaling schept orde in ons lichaam en brengt rust. De adem is een krachtig hulpmiddel om ons te transformeren, gifstoffen te verbranden, geblokkeerde emoties op te heffen en de structuur van het lichaam en het bewustzijn te veranderen. Yogi’s beschouwen de adem dan ook als een brug tussen lichaam en geest.

Effecten integrale yoga

Diverse onderzoeken tonen de positieve gezondheidseffecten van integrale yoga aan. Zo is deze yogavorm bewezen effectief bij:

  • Vergroten weerstand tegen ziekten
  • Herstellen hormonale evenwicht
  • Herstellen rug- en bekkenklachten
  • Versterken botten bij osteoporose
  • Voorkomen of verhelpen darmklachten
  • Stimuleren van organen
  • Verhelpen obstipatie
  • Angstaanvallen en depressiviteit

Een persoonlijke aanpak

Wil je aan de slag met yoga? Ik vind het super leuk om beginners kennis te laten maken met yoga. Op dinsdagavond geef ik les van 19.00 tot 20.00 uur aan kleinschalige groepen. Kleinschalig omdat ik dan kan zien hoe iemand in een houding staat en dit eventueel kan corrigeren. De lessen bestaan uit kriya yoga, 8 tot 10 asana’s, een pranayama en een korte meditatie. Wil je met een vriendin komen, of samen met je partner, of met je dochter of zoon, alles is mogelijk. Ik heb plaats voor 3 mensen per avond. Ik geeft geen cursus van 10 weken achter elkaar. Er worden hier losse lessen geboekt. Per week zijn er dus verschillende mensen die zich aanmelden. Je kunt ook bijvoorbeeld wat lessen boeken voor om de week. 

Heb je zin in een les dan kun je mij een mail sturen  naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of stuur een WhatsApp bericht naar 0622419363

LET OP: Momenteel geef ik tijdelijk geen yoga totdat ik een geschikte ruimte heb gevonden. Mijn excuses voor het ongemak! 
Lees meer hierover in dit nieuwsbericht: https://praktijkyangming.nl/nieuws/tijdelijke-stop-yoga

Natuurlijk zijn ook ervaren yogi’s welkom voor een heerlijke ontspannen integrale yogales. 

Binnenkort start ik ook met het geven van yoga voor slaapproblemen, darmklachten, burn-out en rugklachten.