fbpx
Skip to main content

Wat nou overgangsklachten?

Wist je dat in de oude klassieke Chinese geneeskunde helemaal geen ‘overgang’ of ‘menopauze’ bestaat? Er is namelijk ook moderne Chinese geneeskunde. Maar we gaan hier uit van de oude klassieke teksten.

De klassieke Chinese geneeskunde kent alleen twee grote transformatie periodes in het leven van een vrouw. Dat is ‘zwangerschap en postpartum*’ (*de gesteldheid van de moeder na de zwangerschap) en de menopauze. Ze omschrijven de overgang of de menopauze als ‘einde van de menses’, of zoals in sommige moderne TCM boeken wordt omschreven: ‘de dauw van de Hemel droogt op.’ Het wordt niet als een ziekte gezien en je wordt ook niet afgeschreven als vrouw. Je gaat gewoon naar een andere fase in je leven.

Laatst kwam er bij een collega van mij een vrouw op consult. Mijn collega vroeg wat hij voor haar kon betekenen. De vrouw zei dat ze geen overgangsklachten had. Ze vertelde dat haar menstruatie ineens was gestopt, maar ze had geen opvliegers, geen nachtzweten, geen pijnlijke gewrichten, ze was niet chagrijnig, geen laag libido en ze sliep heel goed. Mijn collega was verheugd en vertelde haar dat al die klachten niet altijd hoeven op te treden. En dat ze op een hele natuurlijke manier van de ene in de andere levensfase terecht was gekomen. Deze fase wordt ook wel ‘de nieuwe lente’ genoemd. Wat een geluksvogel!

Hoe komt het dan toch dat wij hier in het Westen zo veel last hebben van deze overgangsperiode? Ik kan je hier alles over vertellen. En met een beetje aanpassing van je lifestyle, acupunctuur, Chinese kruiden en bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen kun je op een fijne manier door deze periode heen komen.

Nieuwsgierig geworden? Bel vrijblijvend voor informatie naar 0622419363, of neem via e-mail contact met ons op.