fbpx
Skip to main content

Sta stil bij je ademhaling

We staan er vaak niet bij stil hoe vaak per dag we eigenlijk ademhalen. Wist je dat de meeste mensen ongeveer 23.000 keer per dag ademhalen? Na de enthousiaste reacties op de vorige blog over yoga vertel ik je in deze blog dan ook graag meer over de volledige yoga ademhaling, welke erop gericht is dat het ademen vanzelf gebeurt. Neem je tijd, en mochten er vragen zijn dan hoor ik het natuurlijk graag.

Ademhalen gaat vanzelf – dat is maar goed ook, want anders zouden we het nog vergeten, bijvoorbeeld wanneer je slaapt. Of als je druk bezig bent, dan ben je niet bezig met ademen, maar gaat het toch gewoon door. Toch is het goed om regelmatig aandacht te schenken aan je ademhaling. Eigenlijk forceer je dan je ademhaling. De volledige yoga ademhaling is hier een mooi voorbeeld van. Je doet de ademhaling staand in de Tadasana, zittend in de halve lotus, de kleermakerszit of liggend in de Savasana.

Ademruimtes

We maken gebruik van de drie ademruimtes in ons lichaam, de onderbuik/bekkenbodemademhaling, het middenrif/abdominale ademhaling en de claviculaire ademhaling. Het is de bedoeling dat je vloeiend ademt en de adem van de ene in de andere ruimte laat stromen. Je ligt, zit of staat in de houding die jouw voorkeur heeft. Doe hierbij wel eerst uitgebreid de ontspanningsoefening uit de vorige blog.

Voel je ademhaling

Je begint altijd met een uitademing. Leg je handen op je onderbuik en adem in naar de onderbuik. Voel hoe de buik naar voren komt bij de inademing en trek je buik zachtjes in bij de uitademing. Herhaal dit drie keer in je eigen tempo. Zet je vuisten op de zijkant van je ribben. Adem naar je vuisten toe en voel hoe die zacht naar buiten geduwd worden. Herhaal ook dit drie keer.

Leg je handen op je borst. Je vingertoppen wijzen schuin omhoog. Adem rustig in en uit op je eigen tempo en voel hoe je handen naar voren geduwd worden bij de inademing. Laat het dan los. Adem een aantal keer in en uit in je eigen tempo. Hierna gaan we hem in één geheel doen. Adem een keer uit.

Volg de stoming

Adem in één adem naar je onderbuik, laat de adem doorstromen naar je middenbuik, je ribben komen iets naar buiten en je vult je borstkast met lucht. Hou de adem heel even vast (let op: doe dit niet als je een hoge bloeddruk hebt!) en laat de adem van onder naar boven ook weer los. Je trekt dus je buik in, de borstkas iets in en je schouders druk je iets naar beneden. Dan hou je het even vast met lege longen en herhaal je de oefening nog twee keer in je eigen tempo.

Op deze manier kun je een volledige yoga ademhaling gebruiken om bewust stil te staan bij je ademhaling. Let wel dat je de oefening stopt als je duizelig wordt! Heb je nog vragen of wil je meer weten over yoga oefeningen? Neem dan gerust contact met me op, ik help je graag verder.