fbpx
Skip to main content

Problemen bij menstruatie?

Héél lang geleden werden vrouwen in de tijd van hun menstruatie, hun maancycli, ontheven van hun dagelijkse bezigheden. Ze trokken zich terug in een Maantent om samen met hun Zusters te genieten van hun vrije tijd. 

Gedurende deze tijd lieten ze oude energie los die haar lichaam had meegedragen en bereidden ze zich voor op een nieuwe verbondenheid met de vruchtbaarheid van Moeder Aarde. In die tijd werden vrouwen als de dragers van overvloed en vruchtbaarheid gezien. De vrouwen waren de moeders die de stammen zouden versterken door kinderen te baren. Hoe mooi is dit!?

Dan is het nu toch wel een potje anders geworden. Ik heb een praktijk vol vrouwen met menstruatie klachten, overgangsklachten en niet te vergeten ‘fertiliteitsproblematiek’. Ik geloof niet dat wij nog gezien worden als dragers van overvloed en vruchtbaarheid. Laat staan dat vrouwen gezien worden als moeders die de stam versterken omdat ze kinderen baren.

Vrouwen in het Westen zijn meer bezig met werken, sexy zijn, een ‘leuke en goede’ moeder zijn (en dan soms van 3 of 4 kinderen), hun huishouden, sporten, in het weekend een feestje geven en socialiseren met vrienden, een goede minnares zijn, een goede vriendin voor hun man te zijn, verjaardagen van familie, kinderen die sporten, soms zijn er ook nog opa’s en oma’s die zorg nodig hebben en 2 keer per jaar met vakantie. Ben je al moe als je dit leest? En dan vinden vrouwen het vreemd dat ze ‘vrouwelijke aandoeningen’ krijgen? Ik niet, ik word er overigens wel moe van als ik het lees. O ja, en niet te vergeten, sommige vrouwen vragen zich af waarom ze zo’n laag libido hebben. 

Vanuit de Westerse geneeskunde krijgen vrouwen vaak een chronische vermoeidheid of depressie, burn-out etc. Vanuit de Chinese geneeskunde gezien krijgen ze een Qi en Bloed leegte, waar je jezelf ongelofelijk slecht van kunt gaan voelen. En deze twee leegtebeelden hebben alle gevolgen van dien.

Wil je graag uit deze cirkel stappen maar weet je niet hoe? Ik kan samen met jou kijken naar wat lifestyle adviezen, wat voedingstips*, acupunctuur behandelingen met eventueel Chinese kruiden en yoga asana’s en pranayama’s. Ik zal je niet adviseren om een week afzondering af te dwingen bij je gezin en in een maantent te gaan zitten. Hoewel dat misschien best lekker zou zijn. Het gaat hier om een aantal aanpassingen.

Ben je benieuwd wat bij jou past?
Of wil je vrijblijvend informatie? Voel je vrij om te bellen naar 0622419363.

*Met voedingstips bedoel ik bijvoorbeeld het laten staan van een aantal voedingsmiddelen. Ik adviseer dan ook altijd vervangende voedingsmiddelen, en een aantal toevoegingen bij je huidige voeding zodat je systeem aan kan sterken. Ik schrijf geen recepten uit.