fbpx
Skip to main content

Kruid uitgelicht: Zoethout

Weet je nog dat je vroeger bij snoepwinkeltjes een stokje zoethout kon kopen en dat je dan de hele dag op een houtje liep te kauwen? Zoet hout wordt in de Chinese geneeskunde Gan Cao genoemd. Een bijzonder kruid waar ik je veel over kan vertellen. Trouwens, wist je dat kauwen op dat stukje zoet hout in sommige gevallen mensen van het roken af kan helpen?

Gan Cao heeft een harmoniserende werking en is daarom in veel Chinese kruidenformules aanwezig. Het kruid zorgt er namelijk voor dat alle kruiden in een formule naar het juiste orgaan of naar de juiste meridiaan gaan. Het kruid is goed voor ons hart, longen, milt en maag.

 Legende

Er zijn verschillende legendes over het kruid Gan Cao. Ik zal jullie er een vertellen. Lang geleden was er een kruidendokter die in een afgelegen dorp in de bergen woonde. Toen hij op ziekenbezoek was bij een patiënt, kwamen er veel patiënten naar zijn huis. Zijn vrouw was alleen thuis en verzocht de patiënten te wachten tot haar man thuis zou zijn. Na lang wachten vroeg ze zich af of ze de patiënten misschien zelf kon helpen. Ze wist dat haar man altijd kruiden meegaf aan zijn patiënten. Dus bedacht ze dat ze hen allemaal kruiden mee zou geven. Dan hoefden ze niet langer te wachten. Maar welke kruiden zou ze hen mee moeten geven?

‘Ze gaf gewoon een zoethoudertje mee’

Ze herinnerde zich de wortelstokken bij het fornuis. Ze proefde een stukje van een wortelstok en deze smaakte lekker zoet. Ze sneed de wortelstokken in dunne plakken, verpakte ze in zakken en gaf ze aan de patiënten. Ze zei ze dat het kruiden waren die de dokter speciaal heeft bewaard. Neem ze mee naar huis en na het drinken van de thee hiervan zullen jullie snel beter worden. De patiënten zaten al lang te wachten en waren erg blij en namen de kruiden mee naar huis.

Na een aantal dagen komen er verschillende patiënten naar de dokter terug met giften. Ze komen hem bedanken voor de kruiden die hij voor hen had achtergelaten. Ze vertellen dat de kruiden goed hebben geholpen en dat ze van hun klachten af waren. De kruidendokter was erg verbaasd en had geen idee waar ze het over hadden. Zijn vrouw wist wel wat er aan de hand was en vertelde haar man wat ze had gedaan. Hij vroeg welk kruid ze had gegeven en ze liet hem de wortelstok zien. De kruidendokter vroeg voor welke klachten ze het had gegeven. De vrouw antwoordde: voor patiënten die hoesten met veel slijm, constipatie en buikpijn, een pijnlijke gezwollen keel en verminderde eetlust. Na het nemen van het gedroogde kruid zijn ze allemaal van hun klachten af. De kruidendokter gebruikte sindsdien de kruiden voor bovengenoemde klachten, maar ook voor het ontgiften van kruiden en toxinen.

Aan de slag met zoethout

Wil je zelf ook genieten van de voordelen van zoethout? Ik heb een thee recept met zoethout en Lonicera flos voor je. Let wel op: dit recept is niet geschikt voor mensen met hoge bloeddruk. Je hebt nodig:

  • 6 gram Gan Cao
  • 6 gram Jin Yin Hua

Doe de kruiden in een theepot, voeg kokend water toe en laat het minimaal 10 minuten trekken. Doe de kruiden in een pan, voeg 2 grote thee mokken water toe, breng het aan de kook en laat het 10 minuten op een laag vuur koken met het deksel op de pan. Deze methode gebruiken we voor het koken van de ruwe Chinese kruiden. Het heeft een sterkere genezende werking dan thee.

De werking van dit recepten of deze thee is preventief tegen aandoeningen aan de luchtwegen, hitte en toxinen.

Bronvermelding: Huang Ti voorjaar 2020 ‘Herbs of Fame’ door de heer P. Kruithof.