fbpx
Skip to main content

Hou je afweer op peil

De R-maanden zijn alweer even op gang. De herfst is er en de temperaturen dalen al aardig. Naar verwachting maakt de ‘ouderwetse’ griep dit najaar een opmars, je weerstand zo optimaal mogelijk houden is dan ook erg aan te bevelen. Chinese geneeswijzen kunnen je hierbij helpen.

Traditionele Chinese geneeswijzen kunnen je helpen om je weerstand op peil te houden. Niet alleen om infecties met een virus, bijvoorbeeld de griep, af te weren, maar ook om er sneller van te herstellen als je er wel eentje te pakken hebt.

Chinese geneeswijzen en onze weerstand

Net als bij heel veel andere dingen, is de Chinese kijk op ons immuunsysteem anders dan in bijvoorbeeld de Westerse geneeskunde. Wij zien de hele mens namelijk als één geheel. Ook emoties horen daarbij, dus niet alleen het fysieke gestel.  Als acupuncturist besteden we dan ook altijd aandacht aan hoe het geestelijk gezien met je gaat. Daarbij kunnen we acupunctuur bijvoorbeeld ook combineren met kruidentherapie.

Zelf je weerstand ondersteunen

Naast behandeling in mijn praktijk en aanvullende Chinese kruidenrecepten zijn er ook een aantal dingen die je zelf kunt doen om je weerstand te ondersteunen. Voeding is hier een belangrijk onderdeel van. Voeg deze voedingsmiddelen eens wat vaker toe in je dieet:

  • Ui en prei
  • Peper en gember
  • Verwarm rettich en radijs kort (3 minuten)
  • Verwarmende Chinese soep
  • Voedingsmiddelen met vitamine C, het liefst warm

Daar tegenover zijn er ook dingen die je beter kunt vermijden wanneer je een griepje op voelt komen. Eén van die dingen zijn koude voedingsmiddelen en drankjes. Denk aan ijsblokjes in je glas en ijs als tussendoortje of als toetje, maar ook aan fruit uit de koelkast. Laat die even voor wat het zijn. Ook chocolade en niet volkoren graanproducten kun je beter even laten staan.

Ondersteun je afweer met acupunctuur

Wist je dat je ook zelf acupunctuurpunten op je lichaam kunt masseren om je weerstand op peil te houden? Het punt miden op de bal van de voet werkt hier goed bij. Ook het gebied tussen de middenvoetsbeentjes van de kleine en de één na kleinste teen en het punt vlak voor de samenkomst van de middenvoetsbeentjes van de grote en de tweede teen kun je masseren voor het verbeteren van je afweer.

voet.jpgvoet

Al last van een verkoudheid? Ook dan zijn er punten die je kunnen helpen. Bijvoorbeeld de punten aan weerszijden van je neus om een verstopte neus te verlichten. Heb je meer het gevoel van watten in je hoofd? Masseer de punten tussen je wenkbrauwen en net onder je haargrens. Het punt op je hand dat ontstaat tussen duim en wijsvinger wanneer je deze op elkaar drukt, kan helpen om te zorgen dt je verkoudheid niet erger wordt.

 

 hoofd.jpghand.jpg

Meer weten over het ondersteunen van je immuunsysteem of hoe Chinese geneeswijzen je bij specifieke klachten kunnen helpen? Neem gerust contact met me op.