fbpx
Skip to main content

Het lichaam als leermeester

'Ons lichaam draagt onze geschiedenis en vertelt je alles dat je moet weten.' Een wijze les die een leraar me ooit meegaf. Tot op de dag van vandaag werk ik dagelijks met deze theorie in mijn praktijk. In de Chinese geneeswijzen werken we dan ook met de energiek van de organen. Je lichaam geeft je iedere dag namelijk allerlei boodschappen door. Hoe dat werkt? Ik vertel je er graag meer over.

Een hart is een hart, een long is een long. Het klinkt heel simpel, maar in de Chinese geneeskunde kijken we niet alleen naar het fysieke orgaan. In plaats daarvan hebben ze allerlei energetische functies toebedeeld gekregen. Soms precies dezelfde als in de Westerse geneeskunde, soms ook anders. Zo zorgt de Lever voor de vrije stroom van Qi (levenskracht), is het Hart de Keizer en zorgen de Longen voor de verspreiding en daling van Qi. Elk orgaan heeft daarnaast een eigen bewegingsrichting waar het Qi naartoe stuurt, en daarnaast nog veel meer functies. Samen vormt het een geheel, waarin balans erg belangrijk is.

Energetische geneeskunde: gevolgen van gedachten

De manier waarop we in de Chinese geneeskunde werken is te vergelijken met energetische geneeskunde. Hierin gaan we ervan uit dat al je gedachten een fysiologische reactie teweeg brengen. Deze reacties worden op hun beurt weer opgeslagen in ons celgeheugen. Denk bijvoorbeeld maar eens dat je ergens heel erg van schrikt: je gaat zweten, je hartslag verhoogt en je middenrif verstrakt. Of juist bij iets positiefs, bijvoorbeeld als je goed nieuws te horen krijgt. Je gaat dan automatisch glimlachen en ontspant. Dat zijn allemaal fysieke reacties op een gedachte die een emotie te weeg brengen. Soms zijn gedachten ook gerelateerd aan oude overtuigingen. In dat geval is het belangrijk om deze te onderscheppen, op te lossen en op te ruimen.

Alles is energie, zo ook gedachten. Energie bestaat uit trillingen, en die hebben een wisselwerking op de werking van je lichaam. Gelukkig hebben niet alle gedachten invloed, er zijn er ook genoeg die gewoon verdwijnen. Maar veel negatieve gedachten kunnen op hun beurt wel een negatieve uitwerking hebben op je gestel. Ze kunnen namelijk leiden tot negatieve emoties, en als deze dominant worden kan dat ziekte tot gevolg hebben. Het is dus zaak om goed naar je lichaam te luisteren.

Ook zo moe?

Een van de meest gehoorde klachten en vaak het begin van een energetische verstoring is vermoeidheid. Herhaaldelijke terugkomende vermoeidheid is een energetisch symptoom, een teken dat er iets mis is in je lichaam. Helaas is moeheid vaak iets dat genegeerd wordt, want het doet geen pijn - je hebt er minder 'last' van. Maar als je vermoeid blijft en je slaapt wel genoeg, is dat een teken dat er energetisch iets aan de hand is. Als we dit blijven negeren, zal de klacht helaas alleen maar verergeren en kunnen we fysiek ziek worden.

Met behulp van acupunctuur en kruiden is het mogelijk om de balans te herstellen. Stap één blijft alleen altijd luisteren naar je lichaam. Voor ik een behandeling begin, stel ik je dan ook altijd een scala aan vragen. Soms lijken ze misschien niet logisch, maar alles staat met elkaar in verbinding. Zo kan ik samen met jou het beste plan van aanpak voor jouw lichaam en situatie maken.

Benieuwd geworden of nog meer weten? Schroom niet om contact met me op te nemen. Ik vertel je graag meer. Een afspraak inplannen mag natuurlijk ook, dit kun je hier doen. Tot ziens in de praktijk!