fbpx
Skip to main content

Een klein beetje veel aanpassen?

Ik werk als acupuncturist en herbalist, en geef daarnaast op kleinschalig gebied yoga. Graag wil ik iets vertellen over wat kleine aanpassingen in voeding teweeg kunnen brengen.

Ik werk nu zo’n 17 jaar in de praktijk, inclusief de opleidingen die ik heb gedaan. Heerlijk kan ik zo zeggen! Mensen zijn allemaal uniek, hoe cliché het ook klinkt. Ik heb het altijd al zo ontzettend interessant gevonden wat mensen beweegt tot bepaalde werkzaamheden of relaties. Vooral bepaalde gedragingen en natuurlijk de ziektebeelden die zich uiten bij al die verschillende mensen. Want het uitpluizen daarvan is natuurlijk mijn specialiteit. Hoewel het toch allemaal met elkaar samenhangt, ziektebeelden hangen af van wie je bent en hoe je met jezelf omgaat.

Hoe kan het dan zo zijn dat er een pathologie (ontstaan en verloop van ziekten) ontstaat door wie iemand is? Dit hangt af van de constitutie van die persoon. In de Chinese geneeskunde zijn er vijf constituties: aarde, metaal, water, hout en vuur. Ik hou er niet van om mensen in een hokje te plaatsen. Gelukkig hoeft dat ook niet, want de constituties overlappen elkaar altijd. Soms zie ik een constitutie-vuur-type, met ook wat van hout erdoorheen. Een voorbeeld van vuurtypes is dat het vaak kleine en pezige mensen zijn, en een wat puntige kin hebben. Of kenmerkend voor houttypes: grote handen en voeten, een opbollend voorhoofd en grote ogen. Je kunt zelfs aan het lopen van iemand zien wat de constitutie is. Prachtig!

Waarom schrijf ik dan 'een beetje veel aanpassen'? Dat schrijf ik omdat sommige mensen in de veronderstelling zijn dat ik een paar ‘stekertjes’ (lees acupunctuurnaalden) zet en ze dan voor de rest van hun leven genezen zijn. Nou bij deze zal ik iedereen die dit leest gelijk uit de droom halen. Dat is dus niet zo. Jouw lichaam is de behuizing van de ziel. Je lichaam is als het ware jouw voertuig hier op de aarde. Je woont in je lijf. Zie het bijvoorbeeld als je auto. Je auto geef je een apk, goede benzine, nieuwe olie, een wasbeurt, een poetsbeurt aan de binnenkant of nieuwe banden. Zo kun je ook naar je lichaam kijken. Al zijn wij dat hier in het Westen niet zo gewend.

Ik hoor soms letterlijk woede over iemands eigen lichaam, in de zin van: "dat rotlijf, gek word ik ervan!" Nu ben ik geen therapeut die zegt: omarm je lichaam en je ellende. Ik kijk liever nuchter naar waar de ellende vandaan komt en hoe we dat samen kunnen oplossen. En daar zit hem de kneep! Voeding, acupunctuur, Chinese kruiden en een bewegingsvorm die bij jou past zijn erg belangrijk. Maar vooral gezonde voeding. Ik schrijf geen recepten voor iemand uit, maar als ik een pols heb gevoeld en een tong* heb gezien, dan weet ik heel goed wat iemand aan voeding en drank zou kunnen laten staan om beter te worden. Ik kan je voor 100% garanderen dat sommige mensen dan van hun klachten af zouden kunnen komen. Ik stel soms voor om 3 maanden geen zuivel en suiker te eten, dat moet te doen zijn dacht ik zo? Ik zie mensen met een hormonaal systeem tobben of mensen die met depressie te maken hebben die er denk ik wel heel graag vanaf willen. En toch komen ze na het eerste consult, waarin ik het voorstel deed 3 maanden geen zuivel en suiker te eten, niet meer terug. Laten we voorop stellen dat ik zoiets alleen maar voorstel, ik zeg niet dat het moet. Ooit kreeg ik het verwijt van een client dat ze vond dat ze ‘moeilijke nootjes’ moest eten. Ten eerste ‘moet’ je van mij helemaal niets en ten tweede wist ik niet dat er zakken ‘moeilijke nootjes’ op de markt te koop waren. Het bleek later om niet-gebrande ongepelde amandelen te gaan. Ik had de tip gegeven om amandelen te eten i.p.v. gebrande cashewnoten.

Gelukkig komen er ook heel veel mensen die het wel uitproberen. Want na die 3 maanden kun je echt wel weer eens zuivel eten. Ook leg ik uit waarom ik het voorstel doe, waarom het voor jou op dit moment beter is om even niet te doen. Maar ook wat je dan beter wél kunt eten. En nogmaals, ik schrijf geen recepten uit. Ik geef meer tips en trics als toevoeging. Want we vinden hier een prakje best lekker en daar is helemaal niets mis mee. We leven immers in een zeeklimaat en een prakje zorgt ervoor dat je midden (maag/milt) verwarmd wordt en ons lichaam warm blijft. De kleine aanpassing hierin zit bijvoorbeeld in biologisch eten.

Een heel verhaal alleen over een ‘klein beetje veel aanpassen’ van voeding. Twee dingen laten staan, suiker en zuivel. En dan ook nog voor een te overziene tijd. Ik zeg het ook omdat ik graag wil dat iemand onafhankelijk van mij een gezond leven kan leiden en niet afhankelijk wordt van een therapeut en van de ene naar de andere therapeut rent.

Ben je nieuwsgierig geworden naar jouw constitutie, wil je graag uitleg over waarom jouw lichaam er af en toe de brui aan geeft, en wat je kunt doen met kleine lifestyle aanpassingen, acupunctuur en Chinese kruiden of bijvoorbeeld yoga? Neem dan vrijblijvend contact met mij op via 0622419363. Met name vrouwen met hormonale klachten kunnen zich hier stukken beter van gaan voelen.

*(Chinese dokters kijken naar een pols en tong bij hun cliënten om een diagnose van het ziektebeeld te stellen)