fbpx
Skip to main content

Blaasontsteking vrouw: weg met het branderige gevoel

Vaak moeten plassen en een branderig, pijnlijk gevoel. Blaasklachten komen vaak voor, vooral bij vrouwen. In het dagelijkse leven kunnen ze voor veel ongemak zorgen. Het komt het meeste voor bij vrouwen in de overgang, vrouwen die zwanger zijn of juist na een zwangerschap. Maar wat is het precies en hoe kun je klachten verminderen of zelfs laten verdwijnen? Ik vertel je graag meer.

Wat is blaasontsteking?

Blaasontsteking wordt ook wel cystitis urethritis of een urineweginfectie genoemd. De blaas is de plaats in het lichaam waar urine verzameld wordt, die vervolgens via de urineweg het lichaam verlaat. In de blaas kunnen bacteriën zich vermeerderen en dan ontstaat er een infectie. De bacteriën kunnen onder andere afkomstig zijn uit het gebied rondom de anus, maar ook tijdens het vrijen kunnen bacteriën via de urinebuis bij de blaas terechtkomen.

Symptomen blaasontsteking vrouw

Symptomen van een blaasontsteking zijn een brandend gevoel bij het plassen, voortdurend heel nodig moeten plassen terwijl er maar een paar druppels komen, incontinentie, bloed in de urine, een drukkend gevoel in de onderbuik of pijn in de onderbuik. Het dunner worden van het blaas- en baarmoederweefsel in de jaren van de menopauze en de afnemende zuurgraad in de vagina dragen ook bij aan blaasinfecties bij oudere vrouwen.

Een blaasontsteking is vrij eenvoudig vast te stellen. Om zeker te weten dat je een blaasontsteking hebt, kun je een urinetest laten doen bij de huisarts.

Hoe voorkom je als vrouw een urineweginfectie?

Wist je dat je zelf een aantal dingen kunt doen om de kans op blaasontsteking te verminderen? Het zijn over het algemeen makkelijke handelingen die niet zoveel tijd kosten. Ik heb er een aantal voor je op een rijtje gezet:

  • Drinken, drinken en nog eens drinken. Vrouwen neigen naar minder of niet drinken omdat het plassen pijn veroorzaakt, maar het is juist belangrijk om veel te drinken. Doe dit zeker preventief of in ieder geval als je een branderig gevoel krijgt.

  • Vrouwen die hun vagina wassen met zeep en water hebben vier keer zoveel kans op vaginale schimmelinfecties en blaasontstekingen als vrouwen die dit niet doen. Laat die zeep dus liggen!

  • Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die je beter kunt laten staan, deze kunnen je blaas namelijk irriteren. Denk aan koffie, alcohol, zwarte thee, frisdrank, citrus dranken, chocolade, pepers en cayenne.

  • Plassen na een vrijpartij spoelt de bacteriën weg uit de urinewegen.

  • Drie kopjes brandnetelthee per dag verlicht en bestrijdt blaasontsteking. Ook voedt en versterkt het de nieren en bijnieren. Een ander kruid dat goed ingezet kan worden bij blaasontsteking is salie.

  • Een alom bekende: cranberries bevatten bacteriedodende bestanddelen. De bessen maken de blaaswand glad zodat de nieuwe bacterien zich er niet kunnen nestelen. Ongezoet cranberrysap of een concentraat is het meest effectief. 

Blaasontsteking behandeling in de praktijk

In mijn praktijk heb ik al veel vrouwen met blaasontsteking mogen helpen door middel van acupunctuur en Chinese kruiden. Door middel van het stellen van een diagnose volgens de Chinese geneeswijze gaan we kijken wat de oorzaak van jouw klachten is. Een diagnose stellen vanuit de Chinese geneeswijze doe ik door het kijken naar de pols en tong en door het stellen van gerichte vragen. Als de diagnose duidelijk is, stellen we daar de behandeling op af.

Acupunctuur en Chinese kruiden zorgen ervoor dat je algemene weerstand wordt verhoogd waardoor bacteriën minder kans krijgen zich te vermeerderen. De behandeling verbetert daarnaast het functioneren van de urinewegen. Een mooi voordeel van acupunctuur is dat het een preventieve werking heeft. Het aantal behandelingen dat je nodig hebt, is afhankelijk van de aard en ernst en langdurigheid van je klachten.

Wil je meer weten over verlichting en behandeling bij blaasontsteking? Neem dan gerust contact met me op, ik help je graag verder.