fbpx
Skip to main content

Verwarm uw lichaam met echte Chinese kippensoep

De temperaturen gaan nu toch echt naar beneden en de bomen worden langzaam aan kaler en kaler. De koude jaargetijden doen haar intrede. Het koudere weer vraagt ook meer energie van ons lichaam. Het is dan ook belangrijk om uw lichaam te voorzien van de juiste brandstof. In deze blog help ik u graag een handje op weg met een recept voor echte Chinese kippensoep.

Om te weten welke voedingsstoffen er nodig zijn voor de extra energie die ons lichaam vraagt, moeten we eerst weten met welke warmer we te maken hebben. Het lichaam is namelijk verdeeld in een driewarmer. De onderste ‘zone’ is het gebied rond de Blaas, Nieren en Darmen. De middelste is het gedeelte bij de Maag, Lever en Milt en de bovenste warmer bij het Hart en de Longen.

Het ontstaan van brandstof

De middelste warmer is het gebied waar brandstof ontstaat, je na-hemelse Qi. Omdat wij in een zeeklimaat leven, eten wij hier heel anders om ons midden warm te houden dan bijvoorbeeld in China, bijvoorbeeld met een stamppotje. Wilt u uw middelste warmer ook van brandstof voorzien zoals de Chinezen dat in de winter doen? Probeer dan eens dit recept voor echte Chinese kippensoep. U heeft hiervoor nodig:

  • 1 hele biologische kip
  • Gou Qi Zi, Sheng Jiang, Dang Gui en Fu Ling (verkrijgbaar bij de praktijk)
  • Steranijs
  • Soepgroenten
  • Basmati rijst

Het maken van de soep

Zet de kop onder water en breng het aan de kook met de kruiden. Laat dit drie uur pruttelen. Breng tegen het einde van de drie uur de soepgroenten aan de kook en kook de basmati rijst met steranijs.

Na drie uur koken verwijdert u de kip en kruiden uit de bouillon en lengt u deze laatste aan met water. U kunt de kip weggooien maar ook kleinsnijden en met de soepgroenten bij de bouillon doen. Breng het geheel op smaak met zout, peper of een biologische groentebouillon. Serveer de soep met een flinke schep basmati rijst.

Veganistische bouillon

Eet u veganistisch? Geen probleem, er is ook een heerlijk recept voor veganistische bouillon. Hiervoor heeft u nodig:

  • 1 bos peterselie
  • 1 schijf biologische citroen
  • 400 gram soepgroenten (wortel/prei ect.)
  • Ui, laurier en verse gember
  • Soja saus
  • Een extra zak soepgroenten


Breng de groenten, citroen, 2 cm gember zonder schil en de ui aan de kook in 3 liter water. Laat dit minimaal twee uur trekken, langer is nog beter. De groenten zijn hierna smakeloos geworden en kun je weggooien. Breng intussen de nieuwe soepgroenten aan de kook. Maak de bouillon af met sojasaus of vegan bouillonpoeder en de vers gekookte soepgroenten. Serveer het met een schep basmati rijst.

Eet smakelijk!